Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca deprem bölgesinde Hatay’da bulunan sahra hastanesinden yaptığı açıklamalarda genel sağlık durumlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bölgede 1 su çiçeği vakasının göründüğünü söyleyen Koca, grip vakaları ile ilgili bir salgının olmadığını belirtti. Koca, halk sağlığı alanında bakanlık tarafından yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi, vatandaşları musluk suyu kullanımına karşı uyardı.
Bakan Koca, “Afetin ilk saatlerinde üzerimize düşen en kritik görev, elverişli sağlık tesislerini faal hale getirmek ve yaralılara en kısa sürede ulaşmaya çalışıp sağlık hizmeti vermek oldu. Sağlık sistemimiz, ulaşılabilecek yaralılar için acil durum reaksiyonunu göstermiştir. İlk aşamadan itibaren Halk Sağlığı tedbirlerimizi aldık. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğümüz, birinci basamak sağlık hizmetlerinin eksiksiz verilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. İlaçlar köylere kadar gidiyor. Rutin ve tedbiren gerekli sağlık taramaları yapılıyor. Deprem bölgesinde şebeke hasarları ve kaynaktaki olumsuzluklardan dolayı musluk suyu, içme suyu olarak kullanılmamalıdır. Musluk suyu ile diş fırçalanmamalıdır. Şebeke suyu ancak temizlik için kullanılabilir. Valilik ve kaymakamlıklar açıklama yapıncaya dek uygulamaya sürecek” dedi.
Sağlık Bakanı Koca, 9 epidemiyoloğun veri toplamak üzere deprem bölgesinde ekipleriyle saha çalışması yaptığını, bölge illerinde bulaşıcı hastalık verileriyle bilimsel analizlerin düzenli olarak takip edildiğini belirtti. Koca şunları söyledi: “Bu kapsamda bugüne kadar herhangi bir bulaşıcı hastalık salgını saptanmamıştır. Bulaşıcı Hastalık Mobil Laboratuvarımız ile su hijyeni incelemesi yapan Mobil Su Laboratuvarımız bölgede faal haldedir. 6-17 Şubat arasında; 8 bin 379 noktada bakiye klor ölçümü yapılmış, 2 bin 632 su örneğinin analizi tamamlanmıştır. Çadır kentlerde tanker suyu uzmanlarca klorlanmaktadır. Deprem bölgesinde 1 su çiçeği vakası saptandı. Akut bağırsak enfeksiyonlarında artış var, az sayıda hasta yatırılarak tedavi ediliyor. Grip ve benzeri vakalarda salgın oluşturacak durum görülmüyor. Yalan haber ve panik halkın sağlığını bozar.” (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)