DOLAR 34,6466 0.25%
EURO 36,3506 0.12%
ALTIN 2.928,020,36
BITCOIN 3249071-2,50%
İstanbul

AÇIK

06:26

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kurban Bayramı’nda Nasıl Beslenmeliyiz?

Kurban Bayramı’nda Nasıl Beslenmeliyiz?

ABONE OL
21 Haziran 2023 19:06
Kurban Bayramı’nda Nasıl Beslenmeliyiz?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bayramlar gibi özel günlerde beslenme konusunda rutinimiz bozulabilir; beslenmede karbonhidrat, protein dengesinde sapmalar, şekerli besin tüketiminde aşırılıklar yaşanabilir. Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Bilim Sağlık Haber Ajansı’nın ‘Sağlıklı Yaşam İçin Sağlıklı Beslen’ haber köşesinde konu bu hafta ‘Kurban Bayramı’nda beslenme tüyoları’ oldu.

Kurban Bayramı ve Et Tüketimi

Diyetisyen Beyza Mekseliyna Adsız özellikle et tüketimi konusunda kişilerin dikkat etmesi gerekenler ile ilgili bilgiler verdi. Diyetisyen Adsız, Kurban Bayramı’nda beslenme denilince ilk konu başlığının et olduğunu, bayram sabahına kavurma ile başlayacak olanları, öğünlerinde ağırlıklı olarak et ile beslenecek olanları uyardı. 

diyestisyen adsız

Kurban Eti Kesilir Kesilmez Yenmemeli!

Adsız, “Özellikle değinmek istediğim konu bayram sabahı kurban kesildikten sonra etin hemen tüketilmemesi gereklidir. Hem pişirme hem de sindirim zorluğu yaşayabiliriz. Mümkünse 1 gün eti dinlendirip öyle tüketilmesini öneriyorum. Pişirme yöntemine de değinecek olursak mangala yakın yüksek ateşte pişirmenin kanserojen etki gösterdiğini biliyoruz. Eğer eti mangalda pişireceksek önceden pişirilip mangalda tekrar ısıtma yöntemi yapabiliriz veya çok yakın tutmamaya özen göstermeliyiz. Mümkün olduğunca haşlama, fırınlama, ızgara gibi sağlıklı yöntemlerle pişirilmeli ve saklanmalıdır” dedi.

Kurban Eti Saklama Koşulları Nasıl Olmalı?

Kurban etinin saklanma koşullarına da dikkat çeken Diyetisyen Mekseliyna Adsız, “Saklama koşullarına değinecek olursak, etler büyük parça halinde değil, ancak kıyma kuşbaşı gibi küçük parçalara bölünüp, buzdolabı poşetlerine konularak, buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Buzdolabında -2 santigrat derecede 7-10 gün,derin dondurucuda -18 santigrat derecede 3 ay gibi daha uzun bir sürede saklanabilir” önerilerinde bulundu.  

Kalp ve Damar Hastaları Dikkat!

Et kullanılarak yapılan sebze ya da kurubaklagillerin içerisine extra yağ konulmaması gerektiğine işaret eden Adsız şunları söyledi: “Kronik hastalıkları olanların mutlaka beslenmesine dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu dönemde sakatat tüketimi de arttığı için özellikle kalp ve damar hastalığı, siroz ve hiperkolesterolemisi olanlar sakatat tüketmemelidir.”

Obezite Ameliyatı Sonrası 8 Önemli Kural!

Günde 3 Litre Su İçilmeli!

Kurban Bayramı süresince yoğun bir protein alımı gerçekleşeceği ve sindirimi güç olacağı için mutlaka günlük 3 litre su tüketilmesi gerektiğini söyleyen Diyetisyen Mekseliyna Adsız, “Gün içerisinde sindirim problemi yaşayanlar yürüyüş yapabilirler” diye konuştu. 

Sütlü Tatlıları Tüketin!

Bayram ziyaretlerinin vazgeçilmez ikramı tatlılarla ilgili de önerilerde bulunan Diyetisyen Adsız, “tatlı ve hamur işi gibi zaafımız olan besinleri aşırı tüketmek sağlık açısından risk faktörü olabilir. Özellikle diyabet hastaları için tehlike arz edebilir. Eğer tatlı tüketecek isek daha düşük kalorili, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tüketebilirsiniz. Eğer kronik hastalığımız var ise ikram edilen şekerlere, tatlılara hayır diyebilmek sağlığımız için çok önemli. Herkesin sağlıklı ve iyi bir bayram geçirmelerini dilerim” dedi. (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r