“Akıllı ayna” ile diyabete bağlı ayak ülserinin erken tanısı sağlanacak
Egeli bilim insanlarından diyabet hastalarını sevindirecek proje
İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi akademisyenleri tarafından hayata geçirilen projeler, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenmeye devam ediyor. EÜ Hemşirelik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Gülengül Mermer yürütücülüğünde yapılan “Diyabetik Ayak Ülseri Olan Bireyler İçin Akıllı Ayna Tasarımı ve Prototip Üretimi” projesi, TÜBİTAK 1005 – Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Proje ile diyabet hastalarının en önemli sorunlarının başında gelen Ayak Ülserinde erken tanı sağlanması amaçlanıyor.
Ege Üniversitesinin özellikle sağlık alanında gerçekleştirdiği projelerle öne çıktığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Üniversitesi olarak son beş yılda TÜBİTAK nezdinde başarılı projelere imza attık ve atmayı sürdürüyoruz. Akademisyenlerimiz tarafından hayata geçirilen projeler, üniversitemizi zirvede tutmaya devam ediyor. Hemşirelik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Gülengül Mermer yürütücülüğünde gerçekleşen proje ile diyabet hastalarının önemli sorunlarından olan ayak ülserinin önüne geçilmesi hedefleniyor. TÜBİTAK tarafından da desteklenen projeyi yapan tüm ekibi tebrik ediyorum” diye konuştu.
“Ayak ülserinin önlenmesi, tedavisinden daha kolay”
Proje ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Gülengül Mermer, “Dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olan diyabetin en önemli komplikasyonu diyabetik ayak ülseridir. Diyabetik ayak ülseri, diyabetik hastalarda önemli morbidite ve mortalite nedenidir. Ayrıca diyabetik ayak ülseri, travma dışı alt ekstremite ampütasyonlarının ve diyabet tanılıların hastaneye yatışının en yaygın nedenidir. Diyabetik ayak ülserinin basit önlemlerle önlenmesi, ülser tedavisinden çok daha kolaydır. Uygun ayak bakımı davranışı ve uygulaması, diyabet ile yaşayan kişilerin ayaklarını korumayı amaçlar. Ayakların günlük olarak kızarıklık, ülser, kesik, morluk açısından muayene edilmesi, yıkanması, özellikle parmak aralarının kurutulması, üst ve alt kısımların nemlendirilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda projemizde diyabetik ayak ülseri olan bireyler için bir akıllı ayna tasarımı yapılmıştır ve prototip geliştirilmektedir” dedi.
Geliştirilen akıllı aynanın işlevlerini anlatan Doç. Dr. Mermer, “Akıllı ayna ile birlikte diyabetik ayak ülseri gelişmeden önce aynanın içinde yer alan termal kamera ile görüntüleme yapılarak ısı farkı ve iç tutulum saptanacak. Diyabetik ayak ülseri olan bireyler erken tanılanacak. Aynanın içinde yer alan yapay zeka kamerası ile ayaktaki yara görüntüleri analiz edilecek, yara evresine göre tedavi ve hemşirelik bakımı önerileri sunulacak. Bireyler, evlerinde ya da oldukları yerden sağlık profesyonelleri tarafından uzaktan takip edilebilecek. İlaç hatırlatması sayesinde tedavi ve bakıma bireylerin etkin katılımı sağlanacak ve akıllı aynaya bağlı mobil uygulama sayesinde sağlık profesyonelleri, bireylerin istatistiksel verileri ile iyileşme analizi yapabilecek. Aynı zamanda akıllı aynamızda yer alan şarj edilebilir batarya çevre kirliliğini önlenmeye yardımcı olacak. Akıllı aynanın sürdürülebilir olması sayesinde uzun vadede sağlık bakım maliyetlerini düşürme potansiyeli de mevcut” diye konuştu.
“Patent başvurusu yapıldı”
Projenin patent başvurusunun yapıldığını söyleyen Doç. Dr. Mermer, “Projemiz ile ilgili patent başvurusu yapılmıştır. Prototip tamamlandıktan sonra ürünümüzün ulusal ve uluslararası pazarda yer alması ve bu sayede ülke ekonomisine katkı sağlanması öngörülmektedir. Ürünün ticarileşmesi için Ege Üniversitesi bünyesinde Teknoparkta bir şirket kurulması ve sanayi işbirliğine yönelik programlarla bir adım daha ilerletilmesi planlanmaktadır” dedi.
Doç. Dr. Gülengül Mermer’in yürütücülüğünde gerçekleştirilen proje ekibinde; Bakırçay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Mehmet Kemal Güllü, Doç. Dr. Orhan Er ile Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Arş. Gör. Gözde Özsezer yer alıyor. Projenin danışmanlığını ise Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Şevki Çetinkalp yapıyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.