DOLAR 28,9208 0.08%
EURO 31,4850 -0.1%
ALTIN 1.924,021,84
BITCOIN 11210282,22%
İstanbul
16°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bazı nar sosları kanserojen bileşikler içerebiliyor

Bazı nar sosları kanserojen bileşikler içerebiliyor

ABONE OL
13 Temmuz 2023 20:45
Bazı nar sosları kanserojen bileşikler içerebiliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Nar ve nardan üretilmiş sosların genel olarak sağlıklı olduğunu belirten uzmanlar, bazı paketli nar soslarında standartların dışında içerikler bulunduğuna dikkat çekiyor. Gerçek ve sağlıklı olan nar ekşisine nar, nar suyu veya nar suyu konsantresi ile su dışında başka bir gıda bileşeni eklenemeyeceğine vurgu yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, güvenilir nar ekşisine ulaşmak isteyenlerin evde nar ekşisi yapabileceklerini söylüyor. Doğal nar ekşisinin sağlığı olumlu yönde etkileyen birçok bileşen bulundurduğunu ifade eden Yiğit, yine de porsiyon kontrolünün sağlanması gerektiğinin altını çiziyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, nar suyu ve nar soslarındaki tehlikeye dikkat çekti.

 

Nar bilinen en eski tedavi edici özellikteki meyve

Narın dünyanın bilinen en eski tedavi edici özellikteki mitolojik meyvelerinden biri olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Farklı kültürlerde bereketin ve bolluğun simgesi olan nar, dünyada kültüre alınan ilk bitkiler arasındadır. Ülkemizde nar taze tüketim dışında nar suyu, nar konsantresi, nar ekşisi olarak da tüketilir.” dedi.

Nar ekşisinin, nar suyunun kaynatılarak konsantre hale getirilmesiyle elde edilen koyu renkli ve tatlı-ekşi lezzette geleneksel ve sağlıklı bir ürün olduğunu ifade eden Yiğit, salatalar, mezeler, dolmalar ve iç harçlara tatlı-ekşi tat vermek amacıyla yaygın olarak kullanıldığını hatırlattı.

 

Gerçek nar ekşisi birçok hastalıktan korunmada etkili

Doğal nar ekşisinin içeriğinde fenolik maddeler, vitamin, mineral, organik asitler, antosiyaninler gibi insan sağlığını olumlu yönde etkileyen birçok bileşen bulunduğunu dile getiren Yiğit, “Bu özellikleri ile nar ekşisi kanser, kalp-damar hastalıkları, bakteriyel enfeksiyonlar  gibi yaygınlaşan birçok hastalıktan korunmada etkilidir. Nar ekşili sos ise nar meyvelerinin ayıklanıp, preslenip suyu süzüldükten sonra içerisine glikoz şurubu, asit düzenleyici, renklendirici ve koruyucu ilave edilerek elde edilen bir sos türüdür. Yani nar ekşisinin daha düşük kalitedeki versiyonudur.” diye konuştu.

 

Bazı nar sosları kanserojen bileşikler içerebiliyor

Belirlenen standartlara göre nar ekşisinde benzoik asit ve sorbik asit ile bunların tuzlarının kullanımına izin verilmediğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Ülkemizde bazı markalara ait nar ekşisi içeriklerinin incelendiği bir çalışmada bu katkı maddelerine rastlanmıştır. Ülkemizde nar soslarının incelendiği başka bir çalışmada, polisiklik aromatik hidrokarbon dediğimiz yanma sonucu oluşan bazı kanserojen bileşikleri kabul edilebilir düzeyin üstünde içerdikleri görülmüştür. Bu durum bize üretimlerin denetimlerinin ve etiket bilgilerinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösteriyor.” şeklinde uyarıda bulundu.

 

30 Haziran 2024’den itibaren gerçek nar ekşisi bulabileceğiz

Ülkemizde 30 Haziran 2024  tarihi itibariyle katkı maddeli ve şekerli olarak piyasaya sunulan nar ekşili sosların yasaklanacağını belirten Yiğit, “Türk Gıda Kodeksi’ne göre nar ekşisine nar, nar suyu ve/veya nar suyu konsantresi ve su dışında başka bir gıda bileşeni eklenemez. Yani bu tarih aslında piyasada sağlıklı olan, iyi kalite ve gerçek nar ekşisi bulacağımız tarih anlamına geliyor.” bilgisini verdi.

 

İyi kalite nar ekşisi sağlıklı olsa da porsiyon kontrolü sağlanmalı

Nar ekşisi kullanmayı seven ancak güvenilir nar ekşisine ulaşmakta güçlük çekenlerin evde de nar ekşisi yapabileceklerini dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, kıvamına göre değişmekle birlikte her 10 kilo nardan yaklaşık 1 litre kadar nar ekşisi yapılabileceğini belirtti.

Nar ekşisi yapmak için yeterli miktarda nar ve 1 tatlı kaşığı kadar tuza ihtiyaç olduğunu söyleyen Yiğit, konuşmasını şöyle tamamladı:

“İşe narların suyunu çıkarıp süzerek başlayabilirsiniz. Süzdüğünüz nar suyunu geniş bir tencerede kısık ateşte kaynatarak pekmez kıvamı almasını sağlayabilirsiniz. Nar asidik bir meyve olduğu için çelik tencere tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Saklama kabı olarak da cam tercih edilmelidir. İlacı zehirden ayıran tek şeyin doz olduğu unutulmamalı. Yani iyi kalite nar ekşisi çok sağlıklı olsa da tüketilirken porsiyon kontrolü mutlaka sağlanmalı.” 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.